Kom in actie!

Ik houd van de natuur en ik kan me ergeren aan de troep die mensen achterlaten. Het is vaak makkelijker voor me om te denken “dit is toch belachelijk!” dan te bukken en die bierflesjes, lege zakken chips, tissues en dergelijke mee te nemen. Herken je dat?

Afgelopen jaar ben ik met mijn kinderen samen met een groep mensen uit de buurt in een stuk natuurgebied zwerfvuil gaan opruimen. Ik wilde dat al een hele tijd. Van te voren hadden ze geen zin en ze kregen bijval van hun moeder. Het was te koud, te nat, te vies, te gevaarlijk, niets voor kinderen en ik mocht ze niet dwingen om iets te doen waar ze geen zin in hadden. Maar we gingen toch.

Tijdens het schoonmaken begon het met weerstand maar uiteindelijk vonden twee van de drie het leuk.

“Ik ga nooit meer papier of plastic zomaar weggooien” zei mijn jongste zoon.

“Ik denk dat God heel blij is dat we dit doen, want de wereld wordt nu mooier”, zei mijn oudste zoon, terwijl hij het anders nooit over God heeft.

Mijn dochter heeft bijna de hele ochtend gemokt maar dat kon de pret niet drukken. Ik zei haar welgemeend dat ik het fijn vond dat ze er bij was. Ook zonder zin. Ze ontdooide met de warme chocolademelk na afloop.

Met de hele groep vrijwilligers hebben we wel 50 vuilniszakken zwerfvuil uit de natuur gehaald. Voldaan gingen we weer huiswaarts.

“Dit wil ik nog een keer doen!”  zeiden de jongens in koor.

“Volgend jaar weer?” vroeg ik.

“Ja volgend jaar weer” zeiden ze.

Zaterdag 25 maart aanstaande is het weer landelijke opruimdag. Doe je mee?

Wil je meer in actie komen voor wat jij belangrijk vindt? Je bent welkom op de Vuur & Krachtdagen 18-21 mei in Sancerre.  Aanmelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *